80Nordic++ - marknadens kraftigaste solcellsdrivna åtelbelysning!

Sedan februari 2009 är det lagligt att använda fast belysning på vildsvinsåtlar i Sverige. Därför har vi utvecklat en egen solcellsdriven åtelbelysning anpassad för nordiska klimat. Vi har redan sålt 100-tals belysningar och har mycket nöjda kunder. För att göra en redan väldigt bra produkt ännu bättre så har vi nu uppgraderat belysningen ytterligare och gett den namnet Z-aim 80Nordic++. Skall du köpa en åtelbelysning är detta det självklara valet. Ett helt underhållsfritt system med suverän prestanda.

 

Modell: Z-aim 80NORDIC++

80Nordic++ är utrustad med en solcellspanel på 6W, storleken är 645x200x22mm. Om du tittar på bilden längre ner på sidan, som visar 3 st solcellspaneler förstår du vilken otrolig skillnad det är mellan vår belysning och konurenternas.  

Vår belysning levereras med rödljusfilter som minimerar risken för att vildsvinen störs när lampan tänds eller att ditt mörkersende förstörs.
Vi skickar även med ett grönt filter.

 

80Nordic++ är helt ljudlös när den tänds.

 • Färg: Svart
 • 80 stycken 0.075W Super Bright White LED:s
 • Solcellspanel: 6Watts Amorphous 645 x 200 x 22 med aluminiumram och 5 m. kabel.
 • 6V 4AH utbytbart blyacc, beräknad livslängd ca 3 år.
 • Rörelsesensor med ställbar känslighet och 12 meters räckvidd i 180 grader.
 • Ställbar brinntid 0-60 sekunder per detektion. Lyser konstant så länge vildsvinen finns i detektorns avkänningsområde!
 • Ställbart skymningsrelä: (lux kontroll). Du avgör själv hur mörkt det skall vara innan lampan aktiveras och tänder vid en detekterad rörelse.
 • Inbyggt överladdnings-/urladdningsskydd. Hindrar batteriet från att frysa sönder eller överladdas. (nedre brytpunkt 4,5V)
 • Ställbar vinkel upp/ner och i sida på både lampa/rörelsesensor och solcellspanel.
 • Fungerar i -35°C.
 • Köldtålig, testad i 1 månads tid i frysbox utan några problem.

Det är lätt att konstatera att de solcellsbelysningar som finns "klara" på marknaden oftast är anpassade för bruk i länder med betydligt fler soltimmar än vad vi har i Sverige. Dessutom till ändamål med lägre krav på funktionen än vad som krävs av en åtelbelysning för vildsvin.


Tyvärr är det ändå många företag i Sverige som valt att marknadsföra och sälja dessa som åtelbelysningar för vildsvinsjakt.

Resultatet för dig som kund är att du får en produkt som under stor del av året inte alls fungerar för ändamålet.


För att komma bort från problemen och istället erbjuda en åtelbelysning i toppklass valde vi att konstruera en egen åtelbelysning med noggrant utvalda komponenter.


När vi konstruerade 80Nordic++ har vi tänkt igenom och värderat alla enskilda funktioner för att belysningen skall uppfylla alla behov som ställs vid åteljakt på vildsvin.

 

Solcellspanelen på 6 Watt (645x200x22mm) valde vi ut med mycket stor omsorg för att få högsta möjliga laddförmåga i vårt nordiska klimat.

Panelen som vi använder är en Amorphous av hög kvalitet, denna typ av panel kallas ofta för "clody weahter type" (molnväderstyp) på grund av förmågan att ladda bättre än andra sorter vid molnig väderlek. Andra typer av solcellspanel kräver ofta direkt infallande solljus innan de börjar ladda. Det innebär att molninga dagar laddar de inte alls. 


Det är inte bara panelens kvalitet vi valt med omsorg, vi har ökat storlek med hela 6x mot ursprungsstorleken för denna belysning. A
tt vi utökat solcellspanelens storlek så mycket beror på att Sverige har få soltimmar per år, samtidigt som belysningen skall fungera under årets mörka period.

Med vår panel så får du ett driftsäkert system som fungerar. Vi vill inte göra som våra konkurenter som säljer system med mycket för små solcellspaneler.


Vår panel är så effektiv att det är fullt möjligt att även driva dina åtelkameror och foderspridare med den. Vi har lösa 12Ah 6V batterier.

 

 80Nordic++ har ställbar rörelsesensor med ett brett detektionsområde (180 grader) och lång räckvidd (12meter) för att detektera djuren så snabbt som möjligt och sedan lysa utan avbrott så länge viltet befinner sig inom sensorns område. Belysningen tänds helt ljudlöst utan klickande reläer. 
Efter att redan ha sålt mer än 700 belysningar kan vi genom våra kunder vara säkra på att belysning som tänds via PIR-detektor inte på något sätt skrämmer djuren.


Fördelarna med sensorstyrd och solcellsdriven åtelbelysning är flera:

 • Sparar ström, lyser inte i onödan.
 • Du behöver inte bära på stora bilbatterier fram och tillbaka för laddning.
 • Ingen onödig belysning som drar till sig obehörigas uppmärksamhet.
 • Du kan slappna av i vakkojan tills lampan tänder.     

Belysning och ljusstyrka
När vi valde belysningens styrka, typ av lampor och reflektor så vägde vi in flera olika avgörande faktorer för att skapa en perfekt belysning.

Med hjälp av 80Nordic++ är det lätt att välja rätt djur, finns det en pensel så ser du den. Vilket sikte du har spelar mindre roll, du ser tydligt att skjuta.

Belysningens flodljusarmatur med 80 stycken ledlampor på endast 0,075 watt styck ger en ljusbild med mycket bra räckvidd och bredd samtidigt som den är otroligt energisnål.


För att en åtelbelysning skall fungerar med ett rödljusfilter monterat krävs att den är näst intill överdimensionerad utan filter. Detta beror på att rödljusfiltret minskar ljusstyrkan med ca 40%.

De 80 stycken ledlamporna på endast 0.075 Watt motsvarar utan rödfilter ljustyrkan från ca 30 Watt halogen, med rödfiltret monterat motsvarar det ca 18 Watt halogenbelysning.

 

Efter mer än 700 sålda belysningar så vet vi att vildsvin inte är rädda för varken vitt eller rött sken. Det röda ljuset gör däremot att du bättre behåller ditt mörkerseende.

 

 

80Nordic med vitt sken utan filter; mycket bra sken med lång räckvidd, skjutljus på ca 50 meter. Tallen i bildens centrum står på 27 meters avstånd. Ljusbilden är bättre än vad bilden visar eftersom att det är svårt att fota utan blixt och få rätt exponering.

 

 

80Nordic med rödfilter monterat, räckvidd minst 30 meter. Enkelt att avgöra om det är ett skjutbart djur eller inte. Trevligt ljus med mycket bra spridning som är lättsamt för ögonen.

 

 

Belysningen kan användas med eller utan det medföljande rödljusfiltret. Om man använder filter eller inte är en smaksak. Många säger att vildsvinen inte bryr sig om belysningens sken, ens utan rödljusfiltret. Men filtret är absolut ingen nackdel då du behåller ditt mörkerseende.

 

 

Fint vildsvin på åteln. Bilden inskickad av kund som skjutit flera grisar vid sin åtel med hjälp av 80Nordic. Belysningen blir automatiskt vit på bilden eftersom kameran har IR-blixt.

Kamerans placering mitt emot belysningen gjorde han för att studera hur lampan tänder och grisarna reagerar på detta. Han har konstaterat på sin åtel att grisarna inte störs av att belysningen tänder och släcker.

Flera olika grupper besöker åteln och även ensamma galtar. Vid det allra första besöken var grisarna lite avvaktande för att sedan snabbt acceptera att lampan tänder. Även älg och räv besöker åteln utan att störas av belysningen.

 

När vi utvecklat vår belysning tänkte vi så här:

 • Vildsvin är rätt "smarta" och lär sig snabbt att en belysning som tänds vid varje besök inte utgör någon fara.
 • Med sensorstyrd belysning undviks problemet att grisarna blir "ljusskygga" som när en belysning bara tänds precis innan skottet.
 • Rörelsedetektor som tänder lampan endast när grisarna är på plats utnyttjar batterikapaciteten optimalt.
 • Solcellspanel för laddning av batteriet skapar ett helt underhållsfritt system; att bära bilbatterier till en belysning blir man snabbt less på.
 • Med rörelsedetektor avslöjas åteln betydligt mindre för obehöriga genom att den bara lyser när grisar är på plats.

Solcellspanel

 

Denna bild med tre solcellspaneler visar hur små solcellspaneler andra märken använder till sina belysningar. De två till vänster är från andra "åtelbelysningar". Enligt oss är det att lura dig som kund att sälja något sådant.  

 

Pris komplett 80Nordic++, inkl. batteri:  1590 kr

 

Tillbehör:

Batteriladdare - 6V / 12V  Mycket bra laddare att ha hemma, både krokodilklämmor och olika stift.

 

DC converter / omvandlare från 12V till 1.5-9V,  Omvandlar från 12 volt till valfri styrka mellan 1,5 till 9V, polvändbara stift för det flesta på marknaden förekommande kontakter. Mycket användbar, kan till exempel användas för att omvandla 12V till 6V för åtelkameror, spridare, belysning etc.

Vid frågor eller beställning via telefon, ring 0701-303679.

Produkter
   

Drift & produktion:  Wikinggruppen