Net cage drying Meat & Fish Net cage drying Meat & Fish Net cage drying Meat & Fish Net cage drying Meat & Fish Net cage drying Meat & Fish

Net cage drying Meat & Fish

Item ID: za-279799

179 kr
  Buy
Available
Not available
.
Not available

 

ecster_summer16

 

 

Nätbur som gör det enkelt och roligt att torka eget kött och fisk! Den är lätt att hänga upp och ganska rymlig med tre plan. Nätet ser till att ditt kött hålls fräsht och att inga objudna gäster som kommer åt att springa på det! 

Att torka kött ute är i grunden väldigt enkelt och vår äldsta konserveringsmetod, alla kan göra det! Det enda du i grunden behöver göra är att genomsalta köttet. Använd gärna magert viltkött som ren, älg, rådjur, hjort. När du torkat magert kött kan du lägga i plastpåse och frysa in under väldigt lång tid. Torrkött som inte är fryst skall ej vara kvar i plastpåse, ta då istället en papperspåse. Men allt kött går att torka!

Läs kokbok om mängd salt per kilo kött/fisk! Tänk på att ju fetar köttet är desto mera salt! Kött som skall torkas skall aldrig annat än torrsaltas! Låt ligga enligt recept eller prova som nedan! 

Jag arbetade en stund hos en tilverkare av torrkött- där torrsaltades allt och som referens vid saltningen använde han ett knep enligt följande: Salta botten av lådan, lägg ett lager kött, salta ovanpå, lägg ett lager till, salta, lägg ett till, salta etc. Sedan låter du köttet stå svalt- vänder det varje dygn. Det första som händer är att köttsaften slår ut som vätska runt köttet! Fortsätt vända köttet- när köttvätskan krymper och delvis går tillbaka in i köttet var det färdigsaltat rakt igenom. Man brukar annars räkna ca 1 dygn/per kilo kött! Saltmängd: Ca 26-28gram/salt per kilo magert viltkött.

Nu kan du lägga in och torka det eller välja att lättröka innan. Klassikt torrkött på ren eller älg är vanligt vis enbart lufttorkat utomhus! Om du vill lättröka köttet innan- tänk på att det på ingetvis är frågan om att tillaga det utan enbart en smaksättning! ALLTSÅ- RÖK HELT UTAN VÄRME EN KORT STUND! Kraftig röksmak blir sällan bra, en förnimmelse kan ibland lyfta det! Vill du kan du även använda dig av startkultur för mjölksyrning av köttet. Bakterierna i kulturen sänker pH-värdet och ger viss smak och karaktär till produkten. Viktigaste funktionen är att mjölksyrningen sätter igång en god bakteriekultur som motverkar tillväxten av dåliga bakterier.
Du hittar startkultur på webben, via till exempel www.carnivor.se

Bästa tiden för att lufttorka ute; januari, februari, mars, april - givetvis lite beroende på vart i sverige du är. Placera buren där luften rör sig och inte i direkt solläge- under tak så det inte snöar/regnar på den.

Tänk på att vildsvin som inte är trikintestat på inget sätt är lämpligt att torka pga av trikinrisk.

Några enkla tips för att lyckas- rätt luftfuktighet är viktig!

• Kött skall torka inifrån och ut, inte utifrån och in. Om köttet torkar för snabbt och får en torr hård skorpa på ytan finns det en risk att köttet ruttnar invändigt i stället för att torka. Det skall alltså inte vara för torrt eller varmt när du torkar kött! 70–80-procentig luftfuktighet räknas som idealiskt, mät gärna med en hygrometer.

• Kött som skall lufttorkas ska torr­saltas. Salta aldrig med rim/saltlag!

Använd enbart salt utan jod. Jodsalt dödar de mjölksyrabakterier som finns naturligt och behövs för att utveckla en god smak under mognaden. Blanda gärna 50 procent jodfritt vanligt salt och 50 procent nitritsalt.

• Använd inga färska kryddor- välj torkade. Detta för att eliminera bakterierisken. Vill du testa olika smaker- Rosta gärna kryddorna i panna innan du tillsätter dem. Magert viltkött gör sig oftast bäst med bara salt!

• Var noga med hygienen, undvik att ta utan hanskar med händerna på köttet. Tvätta händerna noga och använd plasthandskar.

• Det är bra att få bort ca 20 procent av fukten så snabbt som möjligt utan att få torrhinna. Då får du från början en bakteriemässigt säker produkt där bakterierna inte kan växa. 

• Torktiden beror på tjockleken på köttbiten. Mindre köttstycken är enkelt att börja med och misslyckas sällan! Ca 6-10cm tjocka innan torkningen!

Lycka till- du kommer att märka att det är lättare än du trodde att själv göra gott torkat kött som kostar guld på affären! 



Bookmark and Share






Skriv recension

Categories
Customer's Area